Deze titel vind je misschien wat vreemd voor iemand die het meerwerkportaal heeft ontwikkeld.

Maar meerwerken zijn behoorlijk verstorend voor een project. De werkzaamheden die in gang zijn gezet worden gewijzigd of zelfs stopgezet. Er zijn meestal diverse afdelingen en partijen bij betrokken, die stuk voor stuk ook hun werkzaamheden moeten wijzigen of stopzetten.

Nu is het calculeren van een meerwerk meestal niet zo heel lastig: materiaal, materieel, manuren en onderaannemers een paar procent winst en risico en je bent er zo ongeveer. Alleen wat vaak vergeten wordt, is de inefficiëntie die meerwerken met zich meebrengen.

Efficiency-verlies

Er zijn verschillende onderzoeken over efficiency-verlies bij meerwerken. Ooit werkte ik bij een bedrijf wat stimuleerde om de uren die je besteedde aan meerwerk, op een aparte code te boeken. Dit is een goede manier om als bedrijf inzicht te krijgen wat meerwerken nu écht kosten.

Het lastige is, dat meerwerken meestal verweven zitten in de bestaande werkzaamheden. Het zal dus nooit 100% lukken om alle tijd die aan een meerwerk is besteed er volledig uit te filteren, maar het geeft wel een goede indruk! En in de loop van de tijd wordt deze indruk steeds nauwkeuriger. Eén is immers geen statistiek, daar heb je enkele tientallen gegevens voor nodig. Maar als je vandaag begint met verzamelen, dan heb je over een tijdje goede waarden!

Beste meerwerk en projectbeheersing

Laatst kreeg ik het Handboek Projectbeheersing in de bouw en voor installatietechnische werken van André van Berkel aangeraden door Ko des Bouvrie. Bij mij staat hij op mijn to-read list!

Wat is jouw ervaring met in-efficiency op projecten door meerwerken? Laat het me weten via carmen@ycontrol.nl of 0625216157. Als ik genoeg gegevens verzamel heb ik weer een goede statistiek 😉