Van een oud collega hoorde ik het verhaal van het aansluiten van kabels in een energiecentrale. De opdracht was aangenomen op basis van eenheidstarieven en uurloon, dus geen vuiltje aan de lucht zou je denken.

Echter, de opdrachtgever had een aantal dingen niet goed voorbereid waardoor het werk stil zou komen te liggen. Op zo’n moment zijn er twee mogelijkheden:

  1. De opdrachtgever zorgt dat de voorbereiding alsnog gebeurt met kans op stagnatiekosten;
  2. De opdrachtnemer doet deze werkzaamheden als meerwerk.

Op het moment dat dit soort werkzaamheden in de voorbereiding mee worden genomen, zijn er ook weer twee keuzes:

  1. Opdrachtgever voert de werkzaamheden uit;
  2. Werkzaamheden worden meegenomen in de offerte aanvraag.

Maar als deze werkzaamheden als meerwerk uitgevoerd worden, heb je maar één keuze:

  1. Voer het werk uit als meerwerk.

Linksom of rechtsom, je betaalt voor de voorbereidende werkzaamheden. Maar als je als opdrachtgever dit van te voren meeneemt, kan je prijzen vergelijken en nog onderhandelen.
Bij een meerwerk sta je voor een voldongen feit.

En het lijkt leuk om als aannemer meerwerk te krijgen, maar vaak zijn de mensen ook weer ingepland op andere projecten, die ook opgeschoven moeten worden. En als daar weer raakvlakken zitten met andere aannemers of leveranciers, moet dit wel allemaal geregeld worden.

Vaak kost dit geregel rondom het meerwerk, meer werk (pun intended).

Kan je dit soort dingen voorkomen? Naar mijn bescheiden mening niet. Een goede voorbereiding kan zeker wel heel veel meerwerken voorkomen, maar je zal altijd onverwachte zaken tegen komen.
En als opdrachtgever weet je dat je voor meerwerk altijd meer betaalt dan als het in de opdracht was meegenomen. Maar bedenk dan maar, wat aan de voorkant is bespaard, geef je aan de achterkant uit.

Overigens had de opdrachtgever in dit verhaal nog geluk. Er waren eenheidsprijzen en uurtarieven afgesproken, dus de discussie over het meerwerk ging “slechts” over het aantal uur, niet over de prijs per eenheid.

Nu kan het meerwerkportaal niet dit soort discussies voorkomen. Maar het meerwerkportaal THRECS kan wel deze meerwerken goed registreren en borgen dat alle correspondentie hierover bij het dossier zit.
Het is een uniek portaal waar beide partijen toegang hebben tot de “meerwerklijst” en beide partijen dus volledig op de hoogte zijn van de status van de meerwerken.

Ben jij nieuwsgierig geworden hoe THRECS eruit ziet? Boek dan nu een online demo in!
Je kan natuurlijk ook het Team van Ycontrol bellen of mailen.
Mail naar info@threcs.com of bel naar 078 30 39 899, dan helpt één van onze specialisten jou verder met jouw meerwerkvraag.

Wil je liever eerst wat meer informatie? Kijk dan verder op onze website!

Wil je al mijn blogs en inzichten lezen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.