Via LinkedIn sprak ik Marcel van Westing over meerwerk en hij attendeerde mij erop dat minderwerk ook deel uitmaakt van “meerwerk”. In het Engels wordt er gesproken over “scope change” en dat dekt de lading beter dan meer- en minderwerk. Maar onze taal “verengelst” al zo veel, dus laten we het voorlopig maar op meer- en minderwerk houden.
Wat is de reden voor minderwerk?
Meestal worden er in een project dingen geschrapt omdat anders het budget wordt overschreden. Maar soms wordt er ook werk bij een (onder)aannemer weggehaald omdat er iets niet goed gaat. In deze blog ga ik uit van de eerste situatie: er worden onderdelen van het project geschrapt om kosten te besparen.
Een voorbeeld: tijdens het project blijkt dat je door allerlei omstandigheden ver boven budget uitkomt. Er is geen mogelijkheid om het budget te verhogen dus er moet in het project gesneden worden.
Als je bijvoorbeeld 10% van je budget wil schrappen, moet je misschien wel 20% van de omvang van het project minderen. Het lijkt een eenvoudig rekensommetje te zijn: ”we hebben x geld nodig dus we doen y minder”. Maar zo werkt het helaas niet, want dan ga je voorbij aan het feit dat het tijd en moeite (dus geld) kost om het minderwerk te verwerken: tekeningen aanpassen, de inkoop moet aan de slag en de werkvoorbereiding.
Er zijn grofweg drie redenen waarom minderwerk minder oplevert dan gedacht:
- Inkooptechnisch kom je misschien net in een andere staffel terecht. Of wellicht heeft de fabriek reserveringen voor jou gemaakt en komt dan met leegloop te zitten. Daar wil hij uiteraard ook voor gecompenseerd worden.
- Theoretisch zou je 10% van je personeel naar huis kunnen sturen als je 10% minder uitvoert. Maar de praktijk is weerbarstiger helaas.
- Een aannemer heeft altijd AK: Algemene Kosten. Deze kosten zijn gebaseerd op het oorspronkelijke project. De bouwkeet, de generatoren, de machines etc.. Dat wordt niet ineens 10% minder omdat het project kleiner wordt.
Kortom, minderwerk kost meer geld dan sec begroot. En de beoogde bezuiniging wordt daardoor vaak niet gehaald.
Enne… Hoe vaak heb jij meegemaakt dat later het minderwerk tóch moest worden uitgevoerd? De oorsponkelijke bezuiniging is dan ondertussen wel 3x betaald. Penny wise, pound foulish. Eindig ik toch nog met een Engelse uitdrukking
Wil jij minder (onaangename) verrassingen meer op het gebied van meer- of minderwerk?
Wil je meer weten, stuur me een mailtje zodat ik je vrijblijvend wat meer kan vertellen. Wil je al mijn blogs en inzichten lezen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.